november 2

Dit leerde ik van jullie over spend analyses

0  comments

Dit leerde ik van jullie over spend analyses

Afgelopen weken heb ik meerdere polls op LinkedIn gedaan. Deze blijken een waardevolle bron van informatie en die wil ik graag met jou delen. Zodat jij ook leert van je peers in het inkoopvak.

Ik vroeg naar hoe vaak inkopers spend analyses maken, waarom en wat hun grootste frustratie is.

Liever vaker?

Voor bijna alle inkopers zijn spend analyses erg van belang. Maar ze worden maar zelden dagelijks geautomatiseerd gemaakt. Omdat het zoveel tijd kost, worden ze maar eenmaal per maand of kwartaal samengesteld (in 74% van de gevallen). Dus in deze tijd van schaarste en logistieke uitdagingen, weet een inkoper vaak niet wat er afgelopen week gebeurd is. 

Beter inkopen

Maar waarom maak je überhaupt een spend analyse? 

Voor meer dan de helft van de inkopers is de spend analyse de basis om de inkoopstrategie te bepalen. Dus essentieel om je doelen te behalen en dus bedrijfsresultaten te optimaliseren. 

Daarnaast is deze data ook belangrijk voor leveranciers onderhandelingen (19%) en management (24%). Oftewel, de juiste prijzen en voorwaarden regelen en zorgen dat het productie proces of klantleveringen niet in gevaar komen.

Voor benchmarking of proces optimalisatie wordt een spend analyse nog niet veel gebruikt, alhoewel er uit deze zelfde data ook nog iets te winnen valt door je processen slimmer in te richten. Denk bijvoorbeeld aan de tijd die factuurverwerking kost en hoe dit aanzienlijk teruggedrongen kan worden als je stuurt op het aantal facturen per inkooporder. 

De grootste frustraties rond spend analyses

Het maken van de spend analyse brengt alleen wel wat frustraties met zich mee. Deze zitten vooral op het feit dat data niet blijkt te kloppen (60%) en de moeite om überhaupt de data te verzamelen (32%). 

Hier liggen mooie kansen om veel tijd te besparen. Als je dit kunt optimaliseren, kun je meer tijd besteden aan het werkelijk gebruiken van deze data. 

Conclusie

Een spend analyse is een strategische en tactische tool om beter in te kopen voor de organisatie. Maar er valt nog meer uit te halen door dit proces te automatiseren. 

En door die data weer te gebruiken, kun je ook je processen beter in te richten en op termijn ook daar tijd te besparen. Met een lean inkooporganisatie kun je je focussen op de dingen die echt van belang zijn voor je organisatie en kan je team laten zien waar ze echt goed in zijn.

Enter your text here...

Loved this? Spread the word


About the Author

Afgelopen 15+ jaar heb ik grote multinationals geholpen om hun systemen en inkoopprocessen te verbeteren. Zo hebben ze beter en sneller overzicht gekregen.

Veel inkoopteams zie ik stoeien met het inzichtelijk krijgen van relevante basis informatie. Er wordt gekozen voor dure mainstream oplossingen. Of er vindt continue miscommunicatie plaats met de interne IT afdeling.

Ik sta te popelen om jou en je team het continue overzicht te geven met minimale tijdsbesteding.

Erik van Buuren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>